Samen. Het begin!

Marjan Heidstra is coördinator van de stichting ABRI (Almeerse Belangengroep voor Recreatie en Integratie van verstandelijk gehandicapten), die zij oprichtte in 1989. Door dit werk en de betrokkenheid met deze doelgroep is het idee ontstaan. Vanuit die hoedanigheid en na een aantal bezoeken aan verschillende horecawerkgelegenheidsprojecten komt Marjan tot de conclusie dat er in Almere ook zo’n project moet komen.

Zij doet er zelfs in 1996 het starterstraject bij de Kamer van Koophandel voor om goed beslagen ter ijs te komen. Daar ontdekt zij dat ze niet de ondernemer is die dit project nodig heeft. Op zoek naar medestanders dus. Die medestander vindt zij in de stichting Triade, een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke handicap.

Op 20 april 1999 wordt door vertegenwoordigers van deze beide stichtingen de 'stichting Horeca Almere' in het leven geroepen.

Doelstelling

Het opzetten van een horecawerkgelegenheidsproject voor mensen met een verstandelijke handicap. Mensen die vaak aan de zijlijn van de samenleving staan en weinig kans hebben op een betaalde baan.

De naam

De naam 'Een project waar mensen met een verstandelijke handicap komen te werken' is wel erg lang. Dat verdient een korte naam. Een beleidsmedewerkster van de gemeente Almere noemt hem met in haar achterhoofd de namen van leuke tentjes in de Amsterdamse Jordaan. Ze roept 'tante Truus' en Marjan roept terug 'oké'. En zo is het gekomen.

In de wandelgangen burgerde tante Truus snel in. Ook al zouden wij dat willen, het is nu een naam waar wij niet meer afkomen.

Het project

Na een bezoek aan Blixem in Nijmegen weten wij dat ons project er ongeveer zó uit moet gaan zien. Lex Diekstra, die bij Blixem de scepter zwaaide, wordt ook onze projectleider. Hij gaat aan de slag met het ondernemingsplan, locaties, subsidies en fondsen.

Na verloop van tijd ligt er een goed plan op tafel en hebben wij veel medestanders gevonden.
Alleen de locatie laat op zich wachten. Dat is een moeilijk punt in onze stad. Wij hebben wel altijd voet bij stuk gehouden 'Met tante Truus willen wij op een A-locatie terechtkomen' zo dicht mogelijk bij de samenleving.

Activiteiten

Tot onze eigen locatie een feit is, timmert tante Truus behoorlijk aan de weg. Ons catering-team is erg actief. Op diverse plaatsen brengen wij het geleerde in de praktijk. Het ROC is gestart met 20 toekomstige tante Truus-medewerkers met de opleiding horeca-assistent. Kortom, tante Truus staat in de startblokken.

De locatie

Eind 2004 is het dan eindelijk zover. De locatie is gehuurd in het hartje van Almere-Stad. Dit is heel dicht bij het de Grote Markt. Ons adres: Marktmeesterstraat 141 – 143.

Een spannende tijd breekt aan. Plannen maken, de tekeningen komen op tafel. Sponsors worden benaderd en het team wordt aangenomen. Januari 2005 worden de medewerkers benaderd, de meesten kennen wij al vanuit het ROC en het catering-team. Vanaf 1 februari is het volledige begeleiders-team in dienst. De taken worden verdeeld, de meubels uitgezocht en er wordt ingekocht voor de winkel.

Medewerkers

Er werken 23 mensen met een verstandelijke beperking bij tante Truus. De minimale eis is dat de medewerkers 3 dagen beschikbaar zijn. Je kan bij tante Truus werken met een AWBZ of een WsW indicatie. Daarnaast is het ook mogelijk om zorg in te kopen met een PGB. Het team, 6 ondernemend begeleiders, zorgt voor de ondersteuning van de medewerkers. Daarnaast zijn er 7 vrijwilligers actief bij tante Truus. Er zijn ook stagemogelijkheden.

De opening

De deuren voor het publiek zijn op 7 maart 2005 voorzichtig open gegaan. Dat is niet helemaal gelukt, het team had gepland dat er voldoende gelegenheid was in die begintijd om in te werken, maar vanaf de eerste dag is het publiek gekomen en nooit meer weggebleven. Op 1 en 4 juni zijn wij officieel geopend. Wethouder Heleen Visser heeft op 1 juni de openingshandeling verricht. Het feest op 4 juni stond meer in het teken van de medewerkers, hun ouders en belangstellenden. Beide dagen waren zeer geslaagd.

De eerste 10 maanden

Na ruim 10 jaar open te zijn, kunnen wij zeggen dat tante Truus een groot succes is. Wij hebben ons plekje reeds veroverd in Almere. Wij hebben ook hoog bezoek gehad: prins, nu koning, Willem-Alexander is een uurtje bij ons op bezoek geweest, maar ook twee ministers en onze oud-burgemeester Annemarie Jorritsma is een graag geziene gast. Ook het bedrijfsleven heeft de weg weten te vinden, evenals het publiek. Er zijn theater- en netwerkborrels georganiseerd. Er zijn twee exposities geweest met kunst gemaakt door mensen met een handicap. Ons project dient ook als voorbeeld voor nieuwe initiatieven. Kortom, wij klagen niet.